De Nederlandse agrarische sector is verantwoordelijk voor 14% (32 Mton CO₂-eq in 2016) van de nationale uitstoot van broeikasgassen (GHG). Dit vertaalt zich in een geweldige kans om aanzienlijk bij te dragen aan de reductie van kooldioxide (CO₂).
De uitdaging is om kwalitatief voedsel te produceren met minder uitstoot en tegelijkertijd de kwaliteit van de bodem te verbeteren.
Onze Biochar is een bodemverbeteraar die het vasthouden van voedingsstoffen verbetert, de bodembeluchting en -afvoer verbetert, het waterhoudend vermogen vergroot en de microbiële activiteit verhoogt. Het kan worden gebruikt met verschillende soorten planten en gewassen, en voor een breed scala aan toepassingen, zoals bloembedden, tuinieren, landschapsarchitectuur, biologische landbouw en commerciële tuinbouw.
Daarnaast zou biochar het antwoord kunnen zijn op het probleem van de uitstoot van methaan en lachgas. Wanneer biochar aan mest wordt toegevoegd, vermindert het zowel de uitstoot van methaan en lachgas maar ook stank. Wanneer de met biochar verrijkte mest wordt uitgedreven op landbouwgronden, zorgt biochar ervoor dat mineralen en voedingsstoffen langer beschikbaar zijn voor gewassen. Samen met de WUR (Wageningen), de Universiteit van Leeds en de Universiteit van Nottingham doen we studies naar de effectiviteit van biochar voor de verschillende doeleinden. Aangezien het zowel de potentie heeft om bodemeigenschappen te verbeteren en als oplossing kan dienen voor koolstofverwijdering.
Naast het aanbieden van onze Biochar-oplossingen werken we ook nauw samen met de agrarische sector als grondstofleverancier. Wij gebruiken laagwaardige reststromen als grondstof voor onze biobrandstoffen. In onze centrale in Ellesmere Port gebruiken we afvalresten in onze organisch afvalvergister die hier 4 miljoen m3 biogas per jaar uit produceert. Het biogas wordt opgewaardeerd tot groen gas, een duurzaam alternatief voor fossiel aardgas, dat rechtstreeks wordt geïnjecteerd in het aardgasnet van Ellesmere Port. Lees meer over wat we doen in Ellesmere Port.