Bijmeng verplichting steunt Perpetual Next Groen Gas

27 april 2025

Op 25 april 2025 kondigde het kabinet de bijmengverplichting (BMV) aan. Die verplicht energieleveranciers vanaf 1 januari 2027 een bepaald percentage groen gas toe te voegen aan het gasnet. Deze maatregel stimuleert de productie van groen gas en biedt aanzienlijke kansen voor de projecten en partnerships van Perpetual Next.

Samenwerking binnen Platform Groen Gas

Perpetual Next is, samen met onder meer Gasunie en Groningen Seaports, lid van Platform Groen Gas. Dit platform fungeert als kenniscentrum en aanspreekpunt voor de politiek, beleidsmedewerkers en andere stakeholders. Het doel is om gezamenlijk de ambitie te realiseren om in 2030 twee miljard m³ (2BCM) groen gas te produceren, zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord.

Robert Goevaers van Platform Groen Gas zegt op de website van de organisatie: “De invoering van de bijmengverlichting is echt heel goed nieuws. Hier hebben we jaren met elkaar aan gewerkt en ik ben ervan overtuigd dat dit een goed instrument is om de opschaling van groen gas verder van de grond te krijgen. Uiteraard moeten er in de komende periode nog veel zaken geregeld worden, maar mede dankzij de Motie van Erkens en Vermeer weten we dat er binnen de Tweede Kamer een breed draagvlak bestaat voor de bijmengverplichting.” Zie verder: Bijmengverplichting is een feit: gaat in op 1-1-2027 - Platform Groen Gas

De BMV versterkt de vraag naar groen gas en biedt Perpetual Next, samen met haar partners Gasunie en Groningen Seaports, de mogelijkheid de productiecapaciteit substantieel uit te breiden. De bestaande en geplande Perpetual Next projecten zijn uitstekend gepositioneerd om in te spelen op deze groeimarkt en om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de realisatie van de nationale klimaatdoelstellingen.

 

Perpetual Next Groen Gas projecten: Moerdijk en Delfzijl

In Moerdijk heeft Perpetual Next in januari 2025 een subsidie van €30 miljoen ontvangen voor de ombouw van haar biogasfabriek naar een fabriek voor de productie van groen gas. Met deze ombouw kunnen we jaarlijks circa 6 miljoen m³ groen gas produceren, naast de productie van vloeibare CO₂ die lokaal kan worden ingezet in onder meer de glastuinbouw. Dit project versterkt niet alleen de regionale verduurzaming, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan de nationale doelstellingen voor CO₂-reductie.

 

Joint Venture met Gasunie

In Delfzijl ontwikkelt Perpetual Next samen met Gasunie het EemsGas-project. Dat heeft betrekking op de bouw van een geavanceerde schaalbare vergassingsinstallatie die uit getorrificeerde houtachtige reststromen 16 miljoen m³ groen gas per jaar produceert. De joint venture is een 50-50 samenwerking voor de ontwikkeling en bouw. Na de opstart zal Perpetual Next verantwoordelijk zijn voor het beheer en de exploitatie van de installatie, terwijl Gasunie het geproduceerde gas zal distribueren via het nationale gasnet. De installatie wordt gebouwd op het chemiecluster van Groningen Seaports (onderdeel van Chemport Europe), een strategische locatie met uitstekende infrastructuur en reeds aanwezige feedstock stromen.

Groningen biomethanol Delfzijl