bio methanol

Hoe wordt groene methanol gemaakt?

11 september 2024

Hoe wordt groene methanol gemaakt?

Groene methanol is een veelbelovende, duurzame grondstof wat als biocommodity zijn weg kan vinden in de chemische industrie of in de transportsector en is een directe vervanger voor fossiele methanol. In tegenstelling tot conventionele (grijze) methanol, wordt groene methanol geproduceerd op een manier die in de keten de CO₂-uitstoot aanzienlijk vermindert. Groene methanol is eigenlijk een verzamelterm voor:

1.         e-methanol

2.       biomethanol.

1.        E-methanol (Elektro-methanol)

E-methanol wordt geproduceerd door waterstof te combineren met CO₂. De waterstof wordt gemaakt door water te splitsen door middel van Elektrolyse.  Door een elektrische stroom door water te sturen, wordt het watermolecuul (H₂O) gesplitst in zijn samenstellende delen:

Waterstofgas (H₂): Dit verzamelt zich aan de negatieve elektrode (kathode).
Zuurstofgas (O₂): Dit verzamelt zich aan de positieve elektrode (anode).
Om dit duurzaam te doen, moet hierbij gebruikgemaakt woorden van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals zonne- of windenergie. De CO₂ die toegevoegd moet worden voor het produceren van e-methanol kan afkomstig zijn uit de lucht (direct air capture) of uit industriële processen. De productie van groene waterstof is nog steeds een relatief dure technologie en daarbij is de beschikbaarheid van CO₂ uit (duurzame) bronnen momenteel nog een andere beperkende factor.

2.       Biomethanol

Biomethanol wordt geproduceerd uit biogene bronnen zoals reststromen uit de houtverwerkende industrie en bosbouw maar ook houtafval stromen uit de bouw en sloop.

Biomethanol kan op twee manieren gemaakt worden. De eerste is door de grijze methanol route na te bootsen. Methanol wordt nu voornamelijk vanuit aardgas (methaangas) gemaakt. Maar in plaats van methaangas van fossiele oorsprong, gebruik je biomethaan. Ofwel groen gas. Groen gas wordt uit gereinigd biogas gemaakt. Methaan is door een proces van stoomreforming om te zetten naar Synthese gas. En synthese gas is om te zetten naar methanol. Daarover hieronder meer.

Perpetual Next's route naar biomethanol 

Een andere manier is om houtresten te carboniseren via een technologie die Torrefactie heet. Torrefactie is het verhitten van houtresten in een zuurstofarme omgeving. Deze gecarboniseerde houtresten (biokoolstof) worden via vergassingstechnologie omgezet naar synthesegas. Synthesegas is een mengsel van koolmonoxide (CO) en waterstof (H₂).

De volgende stap is de methanolsynthese. Het synthesegas wordt onder hoge druk (50-100 atmosfeer) en hoge temperatuur (250-300 graden Celsius) omgezet in methanol door middel van een katalysator.

Voordelen van biomethanol:

Duurzaamheid: Biomethanol wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen en draagt daardoor bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.
Veelzijdigheid: Biomethanol kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals grondstof voor de chemische industrie en is een veelbelovende bio-commodity. De productie van biomethanol is een hoopvolle route naar een duurzamere toekomst. Door de ontwikkeling van efficiënte en kosteneffectieve technologieën kan biomethanol een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de energietransitie.

Conclusie:

Groene methanol is een veelbelovende duurzame biocommodity en kan op twee manieren worden geproduceerd: e-methanol en biomethanol. E-methanol wordt gemaakt door waterstof uit groene elektriciteit te combineren met CO₂.

Biomethanol wordt geproduceerd door biogene bronnen zoals reststromen uit de houtverwerkende industrie te torrificeren en te verwerken to synthesegas. Grondstof voor ontwikkelen van methanol.  De knowhow en unieke ervaring van Perpetual Next met carbonisatie (torrefactie) technologie maakt het bedrijf tot een unieke systemintegrator en de onmisbare schakel voor de bestaande infrastructuur om een gestandaardiseerd product zoals bio-methanol te produceren, gebaseerd op een breed scala aan organische afvalstromen.