Droogcentrale Primco Duiven gaat warm water leveren voor duurzame onkruidbestrijding

18 maart 2021

Droogcentrale Primco Duiven en The Green Solution hebben een warmteleveringsovereenkomst getekend. Met het hete water dat Primco produceert, bevoorraadt The Green Solution onder meer onkruidbestrijders. Onkruid bestrijden met heet water is verreweg de meest milieuvriendelijke en effectieve oplossing van dit moment. Hierdoor verdwijnen er geen chemicaliën in de grond en is wegbranden – dat stankoverlast, meer risico voor brand en uitstoot met zich meebrengt – verleden tijd. 
  
Succesvolle pilot Amsterdam 
Vorig jaar zomer heeft de gemeente Amsterdam al succesvol onkruid bestreden met heet water. Dat water werd toen door Primco geleverd via haar warmtecentrale in Lelystad. Intussen hebben meerdere gemeentes interesse getoond in deze methode. “Heet water is kostentechnisch interessant en duurzaam,” zegt Piet Binkhorst van The Green Solution. “Er zal altijd gebruik gemaakt worden van borstelen en branden, maar dan wel in combinatie met heet water. Branden en borstelen veroorzaken namelijk veel schade aan voertuigen, hagen en gebouwen. Dat is met heet water niet het geval.” 
  
Van laagwaardig afval naar hoogwaardige producten 
In de Primco-centrale in Duiven worden aardappel- en wortelstoomschillen en andere reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie gedroogd. Uit het residu wordt veevoer gemaakt, waardoor laagwaardig afval weer tot een hoogwaardig product wordt opgewaardeerd. Uit de restwarmte wordt dan weer heet water gemaakt voor The Green Solution. “Zo beperk je energetische verspilling tot een minimum en leveren we een product voor een milieuvriendelijk doel”, zegt Buwalda van Primco. Vanwege circulariteit is het doel om uitsluitend grondwater te gebruiken. 
  
The Green Solution levert niet alleen heet water aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in grootschalige onkruidbestrijding bij onder andere gemeentes, maar ook voor reiniging van tankopleggers, zonnepanelen en productiemiddelen in de voedselketen.