12 maart 2025
Groningen Seaports wijst locatie direct aan het water toe, met uitzicht op productie van 220.000 ton biomethanol per jaar tot eind van deze eeuw
Grondstoffenproducent Perpetual Next en Groningen Seaports bereikten op 11 maart jl. overeenstemming over de reservering van een nieuwe productielocatie voor biomethanol nabij Delfzijl. De locatie van 16 hectare ligt direct aan de waterweg en overige relevante infrastructuur en is daarmee optimaal toegankelijk voor (internationale) aan- en afvoer. Naast de bouwgrond voor het realiseren van de torrefactie- en methanolfabriek krijgt Perpetual Next het voorrangsrecht om gebruik te maken van een, nieuw aan te leggen, laad- en loskade. Perpetual Next heeft door de toewijzing van dit nieuwe kavel uitzicht om na oplevering van de productielocatie nog 75 jaar lang biomethanol te kunnen produceren.
Ellis Huijsmans, Chief Project Officer van Perpetual Next: “We zijn Groningen Seaports erkentelijk voor de reservering van deze uitstekende locatie voor onze fabriek. De ligging direct aan de waterweg, de dedicated laad- en loskade en het vooruitzicht om te produceren tot na het jaar 2100 biedt langdurig perspectief op onze productie van biomethanol in Delfzijl. Het werk aan de milieueffectrapportagevergunning (MER-vergunning) op de eerder beschikbaar gestelde locatie toonde al aan dat we in Delfzijl uitstekend gepositioneerd zijn bij te dragen aan dit strategische industriële gebied in Nederland. Dit wordt een van de drie locaties in de EU waar wij op grote schaal biomethanol gaan produceren. We zijn daarmee een van de koplopers in de Europese grondstoffentransitie.”
Op 1 januari van dit jaar trad de FuelEU Maritime in werking. Deze verordening stimuleert het gebruik van hernieuwbare en koolstofarme brandstoffen in de maritieme sector en heeft tot doel om zo broeikasgasemissies te verminderen. De opgelegde reductie begint met 2% in 2025 en loopt op tot 80% in 2050.
Biomethanol wordt wereldwijd gezien als een zeer kosteneffectief en toegankelijk alternatief voor conventionele scheepsbrandstoffen, met aanzienlijk potentieel voor emissiereductie. Gebruik van de brandstof wordt nadrukkelijk omarmd door de International Maritime Organization (IMO). Biomethanol heeft hierbij als voordeel boven “grijze” methanol dat het wordt geproduceerd uit niet-fossiele grondstoffen.
Als onderdeel van FuelEU Maritime is er een speciaal pricing-programma om het gebruik van hernieuwbare brandstoffen te bevorderen, gedurende 25 jaar. Dit betreft daarmee een aanzienlijke incentive voor het gebruik van biomethanol van Perpetual Next.
Het omvangrijke Europese programma resulteerde in orders voor dual-fuel schepen. In 2023 vertrok het eerste op methanol varende containerschip vanuit Zuid-Korea en inmiddels zijn er honderden schepen van dit type in ontwikkeling. De verwachting is dat er tegen 2028 meer dan 200 schepen op methanol zullen varen.
Perpetual Next kan niet alleen in Nederland op een warm welkom rekenen. In januari verwelkomde Erkki Keldo, minister van Economie & Industrie van Estland een delegatie van Perpetual Next in het kader van de ontwikkeling van een biomethanolfabriek in het land. Na afloop van het bezoek publiceerde hij het volgende bericht: “De investering die Perpetual Next doet in Vågari is strategisch voor Estland. Haar biomethanolfabriek gaat daarbij voor aanzienlijke werkgelegenheid zorgen en sterk bijdragen aan onze economie.”
Dit wordt een van de drie locaties in de EU waar wij op grote schaal Biomethanol gaan produceren. - Ellis Huijsmans, CPO
Perpetual Next heeft momenteel drie productiefaciliteiten voor biomethanol in verschillende stadia van ontwikkeling. Iedere faciliteit krijgt een productiecapaciteit van 220.000 ton per jaar. Daarmee is Perpetual Next een van de koplopers in de wereldwijde biomethanolmarkt. Wereldwijd is de vraag naar methanol ongeveer 100 miljoen ton per jaar en naar verwachting stijgt dit exponentieel naar meer dan 500 miljoen ton methanol per jaar in 2050. Het grootste deel wordt door de chemische industrie gebruikt voor de productie van dagelijkse producten zoals hars, lijmen, verf, kunststoffen en farmaceutische producten. De wereldwijde vraag naar methanol neemt exponentieel toe omdat het daarnaast een belangrijke alternatieve brandstof is voor de scheepvaart.
De biomethanol van Perpetual Next wordt geproduceerd uit laagwaardige bronnen van koolstof, voornamelijk houtafval (zoals bijvoorbeeld sloophout). Het gebruik van houtafval voor de productie van biomethanol draagt bij aan de circulaire economie en helpt bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Het is een alternatief voor methanol die is afgeleid van fossiele brandstoffen en dat draagt weer bij aan onder meer een duurzame chemische industrie en scheepvaart.