OMR Moerdijk wint innovatieprijs

23 mei 2023

OMR Moerdijk

OMR Moerdijk wint tweede prijs als meest innovatie onderneming in energie- en materiaaltransitie

OMR Moerdijk, onderdeel van Perpetual Next, heeft de tweede prijs behaald als meest innovatieve onderneming in energie- en materiaaltransitie. De fabriek maakt onder meer biogas van laagwaardig voedselafval zoals over de datum voedsel, afgekeurd voedsel dat niet geschikt is voor menselijke of dierlijke consumptie, maar ook lokaal horeca afval.  De prijs werd uitgereikt door stichting Rotary ondernemend Moerdijk.Voorafgaand aan de nominatie hebben studenten van Avans Hogeschool honderden bedrijven onderzocht in de regio van Moerdijk. De jury, bestaande uit de burgermeester van Moerdijk en afgevaardigden van Avans en ondernemers, hebben hier uiteindelijk drie prijswinnaars uit geselecteerd.

Jurre Hijman, CCO bij Perpetual Next: “Bij Perpetual Next converteren we laagwaardige organische reststromen tot hoogwaardige producten zoals biokool en biogas. Hierbij wordt altijd gebruikt gemaakt van lokale afvalstromen die op geen enkele andere manier meer gebruikt kunnen worden. Juist omdat we hierdoor zo ingebed zijn in lokale omgevingen, vinden wij deze erkenning uit de omgeving van Moerdijk zo bijzonder”. 

OMR Moerdijk, een Perpetual Next onderneming,  werkt met de modernste anaerobe vergistingstechnologie om deze organische reststromen om te zetten in biogas. Dit biogas wordt geleverd om elektriciteit op te wekken voor lokale net, maar ook om warmte te produceren voor het bedrijventerrein Moerdijk. Voorbeelden van toepassingen zijn Bolsius die de warmte gebruikt voor de productie van kaarsen en de havenautoriteit die er de kades ijsvrij mee houdt.

De volgende stap die OMR Moerdijk in de nabije toekomst gaat maken, is het biogas opwaarderen naar biomethaan opdat het gas dan in het lokale netwerk gespoten kan worden ter vervanging van fossiel aardgas.

OMR Moerdijk is zo geoptimaliseerd dat het hoogst haalbare rendement gehaald wordt uit het proces. En alle restproducten worden ook ingezet voor duurzame toepassingen. Zo wordt het digestaat (wat overblijft na de anaerobe vergisting) gebruikt als natuurlijke meststof in wijnranken in Frankrijk. Voor verzending wordt het digestaat gedroogd. Het water dat hieruit vrijkomt wordt gezuiverd en weer opnieuw gebruikt in ons productieproces.

De bewezen anaerobe vergistingstechnologie wordt gecombineerd met unieke in-house ontwikkelde functies die dit een zeer efficiënt proces maken met minimale verspilling. OMR Moerdijk reinigt alle voedselrestverpakkingen grondig zodat ook het plastic weer geschikt is voor recycling.

Perpetual Next feliciteert ATM met het behalen van de eerste prijs en Port of Moerdijk met het behalen van de derde prijs. En we bedanken ons OMR Moerdijk team onder leiding van John van Benten voor het dagelijks leveren van de circulaire en groene oplossingen die bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en een fossielvrije wereld.