Onze warmtecentrale in Lelystad viert vijfjarig bestaan.

11 oktober 2023

Warmtecentrale Lelystad viert vijfjarig bestaan.

In oktober 2018 kregen 5,500 huishoudens en ook zes bedrijfspanden in Lelystad duurzame warmte via de warmtenetwerken van Vattenfall en Ennatuurlijk. Dit vanuit onze Perpetual Next centrale in Lelystad. Vandaag vieren we dat de centrale exact vijf jaar in bedrijf is. De centrale wordt gestookt met duurzaam snoei- enhoutafval uit een straal van 70 kilometer van Lelystad. Hierdoor zijn een groot aantal huishoudens niet langer afhankelijk van aardgas. De ontwikkeling en financiering van onze Lelystad centrale heeft Perpetual Next kunnen realiseren dankzij onze aandeelhouder Momentum Capital. Dit is ook de start geweest voor Perpetual Next zoals we dat nu kennen. Een bedrijf dat laagwaardige grondstoffen opwaardeert naar de hoogst mogelijke toepassingen. De duurzame Perpetual Next fabrieken zijn inmiddels te vinden in vier Europese landen.

In de afgelopen vijf jaar hebben we met het Lelystad team en de centrale een goede ontwikkeling doorgemaakt. De zeer efficiënte centrale draait met een hoge beschikbaarheid. Dankzij een goed team die veiligheid en goed planmatige onderhoud en budgettering hoog op de agenda heeft staan. En ook een sterke visie heeft op toekomstige efficiency.

Onze plantmanager Hakan is een jaar geleden aangetrokken. De bediening van Lelystad werd grotendeels van afstand gedaan en viel onder één manager samen met een andere centrale.

Hakan Kokulu:

Door uitbouwen naar een continue bezetting is het kennisniveau enorm opgekrikt. We hebben veel geleerd over hoe de installatie echt in elkaar zit, hoe hiermee om te gaan en over het bedienen van de fabriek. Hierdoor zijn we ook steeds minder afhankelijk van derde partijen en kunnen sneller inspelen op storingen. We zijn nog niet klaar, we willen nog verder optimaliseren. Zo zijn er zijn net twee nieuwe operators aangetrokken die we nu aan het opleiden zijn"

Ook de dialoog met onze grootste klant van warmte Vattenfall is enorm verbeterd. Zo hebben we een twee wekelijks overleg waarin alles besproken wordt. De relatie is verstevigd en er is echt een vertrouwensrelatie ontstaan. De samenwerking gaat uitstekend vinden we van beide kanten.

Dit geldt ook voor onze twee andere klanten Ennatuurlijk en The Green Solution. Ook zij zijn tevreden. Werkzaamheden worden goed op elkaar afgestemd en we weten elkaar gemakkelijk te vinden".