18 september 2024
Amsterdam, 18 september 2024 – Klimaattechnologiebedrijf en producent van duurzame grondstoffen Perpetual Next heeft met externe onafhankelijke testresultaten aangetoond dat de biokoolstof die zij produceert het optimale kwaliteitsniveau heeft bereikt, zodat het direct en op grote schaal toepasbaar is in wereldwijd reeds aanwezige productieketen van methanol. Daarmee kan de chemische industrie de transitie maken van fossiele methanol naar biomethanol. Fossiele methanol en biomethanol zijn moleculair identiek, waarbij biomethanol de duurzame variant is, geproduceerd op basis van organische reststromen. Nieuwe wet- en regelgeving dwingt de chemische industrie om gefaseerd over te stappen van methanol naar biomethanol of e-methanol.
Methanol is één van de meest gebruikte grondstoffen in de chemische industrie. Bijna de helft van alle methanol wereldwijd wordt gebruikt voor de productie van onder meer kunststoffen, lijmen en verfproducten, waarvan de productie nu verder kan verduurzamen. Doorslaggevend daarbij is de torrefactietechnologie die Perpetual Next in eigendom heeft. De bio carbon die met die technologie wordt geproduceerd is, door de recente ontwikkelingen bij Perpetual Next, nu één op één toepasbaar in het bestaande gasificatie proces (zogenoemde ‘drop in’) als onderdeel in de bestaande methanol productieketen. Ook voor de technologie die wordt ingezet voor de methanol synthese is een overeenkomst gesloten waarover op korte termijn door desbetreffende business partners zal worden gecommuniceerd.
De kwaliteitstesten van de Perpetual Next bio carbon zijn uitgevoerd door het wereldwijd gerenommeerde ingenieursbureau Claudius Peters en de gasificatie is uitgevoerd door Air Products, wereldleider in gassen, technologieën en diensten voor de industrie. De testresultaten zijn voor Perpetual Next het slotstuk van een R&D investeringsprogramma van ruim 140 miljoen euro, volledig geïnvesteerd in torrefactie technologie. Het maakt Perpetual Next niet alleen wereldmarktleider op het gebied van torrefactietechnologie, maar met vier biomethanol productiefaciliteiten in diverse stadia van ontwikkeling, beschikt Perpetual Next ook over het grootste potentiële productievolume wereldwijd voor biomethanol.
Rene Buwalda, CEO van Perpetual Next over de nieuwe partners: “Het is juist vanwege onze strategische samenwerking met wereldmarktleiders dat we de potentie van torrefactie nu wereldwijd kunnen toepassen voor de productie van biomethanol.”
Miljarden afgeschreven door voorgangers
Droge organische residuen vormen het grootste beschikbare volume aan grondstoffen voor de productie van biomethanol. Om deze reden werden wereldwijd vele initiatieven ontplooit voor gasificatie van droge organische restromen. Vanwege het ontbreken van een voorbehandeling zoals de torrefactietechnologie van Perpetual Next, waren deze initiatieven niet succesvol en daarom schreven collega ondernemingen miljarden af. Perpetual Next is daar nu wel in geslaagd, waarmee ze een waarde sprong maakt in haar bestaande biomethanol productielocaties die in ontwikkeling zijn.
Buwalda: “Perpetual Next en onze certificaathouders zijn bereid geweest om tientallen jaren R&D samen te brengen om dit huwelijk tussen torrefactie en gasificatie te voltrekken. De recente investeringen van 140 miljoen euro in torrefactie R&D waren een grote stap, maar in het licht van de waarde van de projecten in ontwikkeling, is het wat ons betreft de beste investering die het bedrijf had kunnen realiseren. We prijzen ons natuurlijk ook gelukkig dat door wet- en regelgeving, na de maritieme sector, nu ook de chemische industrie de transitie naar een duurzame variant op methanol kan worden ingezet.”